Ana içeriğe atla

ŞIRNAK YÖRESEL YEMEK

                                         YÖRESEL YEMEKLERİMİZ

11 Nefis Yemek Lezzeti

1- Kutlık


İçli köftenin “Şırnakça”sı diyebiliriz. Şırnak halkı içli köfteye kendi yorumunu katmış. Şırnak usulü içli köfte içerisinde, köftelik bulgur ve ufak yarmalar yer alıyor. Bu ikilinin hamur haline getirildikten sonra soğanlı kıymalı harç ile birleştirilmesiyle de eşsiz bir lezzet çıkıyor ortaya. Denemenizi tavsiye ederiz.

2- Serbidev


Şırnak’ın yöresel yemeklerinden biri olarak gösterilen Serbidev, halk tarafından sıklıkla pişirilmekte olan lezzetlerden biri. Pratik yapılışı ve damaklarda iz bırakan lezzeti ile şehrin sevilen yemeklerinden biri olan Serbidev içerisinde haşlanmış yarmadan ve çökelek peyniri yer alıyor. Yemek piştikten sonra ise üzerine ayrı bir tavada kızartılmış tereyağı ve pul biberli sos ekleniyor.

3- Perdepilav


Yapması ustalık/el becerisi gerektiren bir yemek. Şırnak mutfağında iddialı olanlar perde pilavının inceliklerini mutlaka bilir. Malzemelerin hamurun içine özenle yerleşmiş şekilde durmalı ve titizlikle servis edilmelidir. Tadı ise parmak ısırtan cinsten diyebiliriz.

4- Kipe


Bazılarımız için kulaklara pek hoş gelmese de koyun bağırsaklarından hazırlanan bu Şırnak yemeğinin ismi Kipe…. İçerisine pirinç ve kıymadan oluşan lezzetli bir harç ekleniyor ve uzun bir süre pişiriliyor.

5- Hekeheşandi


Şırnak’ta oldukça meşhur bir köfte çeşidi olan Hekeheşandinin harcı içerisinde pirinç, kıyma ve yumurta gibi malzemeler yer alıyor. Aslında yağsız bir pilav pişirildikten sonra içerisine kıyma ve yumurta gibi malzemeler ekleniyor ve şekillendiriliyor. Kızartılarak pişirilen köftenin tadı ise oldukça leziz.

6- Şımşıpe


Bol sebzeli bir dolma türü olan şımşıpe içerisinde kuru patlıcan, kuru kırmızı biber ve kabaktan oluştan pek çok sebzeden hazırlanmış dolmalar yer alıyor. Sebzelere ise bol kıymalı pirinçli bir harç dolduruluyor. Son olarak da asma yaprağı ve pancar da eklendi mi tadından yenmiyor.

7- Meyre


Özellikle yaz aylarında sevilerek tüketilen bir çorba var ki dillere destan. Meyre, Şırnak’ın yöresel çorbaları içerisinde en popüler olanlarından. İçerisinde dövme ve ayran yer alan lezzetli başlangıç yemeği, pancar ve önceden doğranmış kabaklarla da daha da lezzetli bir hale getiriliyor. Servisi için ise soğumasını beklemek şart.

8- Bırınzer









Şırnak’ın yöresel tatlıları içerisinde en ünlüsü bırınzer.. Yapımı oldukça basit tadı ise takdire şayan olan bu lezzetin içerisinde biraz bal, biraz pirinç, biraz zerdeçal dışında hiç bir şey yok. Muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilen lezzet, buz dolabında soğutulduktan sonra sofralarda yerini alıyor.

9- Mahmılatık


Oldukça zahmetli bir lezzet olan Mahmılatık, Şırnak’a özgü bir nevi turşu. İçerisinde ince bulgur, su ve şalgam yer alan lezzetli karışım kaynatıldıktan sonra küplerin içine süzülerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra mayalı bir hamurla kapatılır ve yaklaşık 40 gün küpte bekletilir. Açıldıktan sonra sofralarda yerini alır.

10- Fıreydin


İnce açılmış saç ekmeklerinin üzerine dövülmüş ceviz, yağ, toz şeker, şıra gibi malzemelerle tatlandırılıyor. Kızgın yağda bir süre pişirildikten sonra şıra dökülerek servis ediliyor.

11- Suryaz


Şırnak’ta yetişen ve pek çok yemekte kullanılan suryaz otu, belli bir süre kavrulduktan sonra kızgın yağda ufaltılmış soğan ile kızdırılır. Tercihe bağlı olarak yumurta kırılarak da servis edilen bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞIRNAK KÜLTÜRÜ

KÜLTÜRÜMÜZ 1- KİLİM Asırlar boyu köylerde ve göçebe çadırlarında, klasik kilim tezgâhlarında elle dokuma sonucu üretilen Şırnak (Jirki) ile (Guyan) kilimleri, Valiliğimiz tarafından hazırlanan proje çerçevesinde “Teknik ve Bilimsel” metotlarla ve usta öğreticiler gözetiminde, ”Gerdirmeli Tip” tezgâhlarda dokunmaya başlanmıştır. İlimiz genelinde yaygınlaştırılan Şırnak kilim dokumacılığı, büyük bir gelişme göstermiştir. Kilimlerimize olan talepler günden güne artmaktadır. Ünü ülkemizi aşmış olup, dış ülkelere ulaşmıştır. Motif ve desen zenginliğinin sıra, sıra dokunduğu “Şırnak Kilimleri” hakiki yün iplik ve kök boya uygulamasıyla, el emeği göz nurunun sergilenmesidir. Şırnak kilimlerinde kullanılan tüm desenler yöreye hastır. Şekillerini, bölge insanının yaşantısından, doğanın şekil ve özelliklerinden esinlenerek yaratmıştır. Şırnak kilimciliğinde kullanılan desen ve motifler takriben elliye yakındır. Bazılarını sıralarsak: BEKİK, CANBEZAR, ÇILGUL, GULA GUHARUK, GULSARİYE...

HALK OYUNLARI

YÖRESEL OYUNLAR Şırnak ve ilçelerinde oynanan oyunlar,genellikle davul zurna eşliğinde oynanır.Son yıllarda ise bağlama,cümbüş ve darbuka da çalınıp,eşliğinde yöresel oyunlar oynanmaktadır. YÖREDE OYNANAN BAŞLICA OYUNLAR: 1- İki ayak 2- Üç ayak 3-Yerinde 4- Şıhani, 5- Bablekan, 6- Sınvan, 7- Kulungi, 8- Ağır, 9- Berit e. 1-İKİ AYAK :  Davul-Zurna eşliğinde,eller serçe parmakları ile tutulur.Önce sağ ayak öne vurulup,yana atılır,sol ayak yanında devam eder ve tekrar sağ atılır,sol ayak sağ ayağın yanına gelip birleşir.Sonra sol ayak bir geriye atılıp sağ yapıştırılır. 2-ÜÇAYAK:  Eller serçe parmakları ile tutulur.Oyuna sağ ayakla başlanır ve sağ ayak yere vurulur.Üç adım,sağ,sol,sağ,sol,sağ adımlar atılır ve sol ayak sağın yanına getirilip yanaştırılır.Sol ayak geriye atılırken.sağ ayak yanına getirilir. 3-YERİNDE :   Hareketli bir oyun olup,büyük adımlar atılmadan oynanır.Kollar birbirine geçirilipel parmakları ile arkadan tutulur.Eller ...