Ana içeriğe atla

Şırnak Üniversitesi

Şırnak Üniversitesi 22 Mayıs 2008 tarihinde, 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’nun Ek 101. Maddesi uyarınca kurulmuştur. Aynı yıl, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 130. ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca Prof. Dr. Ali AKMAZ’ı Üniversitemize Kurucu Rektör olarak atamıştır. Rektörlük süresi 2012 yılında dolan Prof. Dr. Ali AKMAZ, Üniversitemizde ilk kez yapılan Rektörlük Seçiminde en fazla oyu almış ve Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL tarafından Eylül 2012’de ikinci kez Rektör olarak atanmıştır.
Kurucu Rektör Prof.Dr. Ali AKMAZ'ın 2015 yılı Şubat ayında Rektörlükten ayrılmasından sonra, yapılan Rektörlük Seçiminde en fazla oyu alan Prof.Dr. Mehmet Nuri NAS, 18 Mart 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Rektör olarak atanmıştır.
28 Temmuz 2017 tarihinde Yükseköğretim Kurulu tarafından Şırnak Üniversitesi Rektörlüğüne vekaleten atanan  Prof. Dr. Mehmet Emin ERKAN, YÖK'ün önerdiği adaylar arasından 13 Haziran 2018 tarih 2018/16 sayılı karar ile Cumhurbaşkanınca  resmen atanmıştır.
Kuruluşumuzdan bu yana her geçen gün büyük bir azim ve gayretle çalışmalarımıza devam ederek başarı grafiğimizi yükseltmekteyiz. Şırnak Üniversitesi olarak kuruluş aşamasında dört akademik, bir idari personel ve bir geçici personelle başladığımız yolumuza, 289 akademik personel, 221 idari personel, 95 sürekli işçi-hizmetli personel ve 3260 öğrencisiyle devam ederek büyük bir aile olmanın haklı bir gururunu yaşamaktayız.
Fiziki imkansızlıklara rağmen Üniversitemizi bilim yuvası yapma çabamızdan hiçbir zaman taviz vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemizde dört Meslek Yüksek Okulu, iki Yüksek Okul, beş Fakülte, iki Enstitü ve Rektörlüğümüze bağlı üç Bölüm ile 73 açık bölümümüz mevcuttur. Açık olan 73 bölümün 37 sinde fiilen eğitim öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Üniversitemiz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Fakültelerimiz ve Bölümleri şunlardır:

Fakültelerimiz

İktisat Bölümü
İşletme Bölümü
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Sosyal Hizmet
Sağlık Yönetimi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Maden Mühendisliği Bölümü
Makine Mühendisliği Bölümü
Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü.
Temel İslam Bilimleri Bölümü
Bahçe Bitkileri Bölümü
Bitki Koruma Bölümü
Biyosistem Bölümü
Gıda Bölümü
Peyzaj Bölümü
Su Ürünleri Bölümü
Tarım Ekonomisi Bölümü
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü
Tarla Bitkileri Bölümü
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
Zootekni Bölümü

Müzik Bölümü
Resim Bölümü

Enstitülerimiz

Yüksekokullarımız
Antrönörlük Eğitimi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Rekreasyon
Spor Yöneticiliği

Turizm İşletmeciliği Bölümü
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Meslek Yüksekokullarımız
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı
Çocuk Gelişimi Programı
Elektrik Programı
İlk ve Acil Yardım Programı
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı
İnşaat Teknolojisi Programı
Makine Programı
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
Ototmotiv Teknolojileri Programı
Sondaj Teknolojileri Programı
Bilgisayar Programcılığı Programı
Çocuk Gelişimi Programı
Elektronik Haberleşme Programı
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Programı
Pazarlama ve Dış Ticaret Programı
Yönetim ve Organizasyon Programı
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Programı
Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Programı

Arazi Muhafaza ve Islah Programı
Çocuk Gelişimi Programı
Sosyal Hizmetler Programı
Elektrikli Cihaz Teknolojisi Programı
Ev ve Deney Hayvanları Yetiştiriciliği Programı
Laborant ve Veteriner Sağlığı Programı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞIRNAK YÖRESEL YEMEK

                                          YÖRESEL YEMEKLERİMİZ 11 Nefis Yemek Lezzeti 1- Kutlık İçli köftenin “Şırnakça”sı diyebiliriz. Şırnak halkı içli köfteye kendi yorumunu katmış. Şırnak usulü içli köfte içerisinde, köftelik bulgur ve ufak yarmalar yer alıyor. Bu ikilinin hamur haline getirildikten sonra soğanlı kıymalı harç ile birleştirilmesiyle de eşsiz bir lezzet çıkıyor ortaya. Denemenizi tavsiye ederiz. 2- Serbidev Şırnak’ın yöresel yemeklerinden biri olarak gösterilen  Serbidev,  halk tarafından sıklıkla pişirilmekte olan lezzetlerden biri. Pratik yapılışı ve damaklarda iz bırakan lezzeti ile şehrin sevilen yemeklerinden biri olan Serbidev içerisinde haşlanmış yarmadan ve çökelek peyniri yer alıyor. Yemek piştikten sonra ise üzerine ayrı bir tavada kızartılmış tereyağı ve pul biberli sos ekleniyor. 3- Perdepilav Yapması ustalık/el becer...

HALK OYUNLARI

YÖRESEL OYUNLAR Şırnak ve ilçelerinde oynanan oyunlar,genellikle davul zurna eşliğinde oynanır.Son yıllarda ise bağlama,cümbüş ve darbuka da çalınıp,eşliğinde yöresel oyunlar oynanmaktadır. YÖREDE OYNANAN BAŞLICA OYUNLAR: 1- İki ayak 2- Üç ayak 3-Yerinde 4- Şıhani, 5- Bablekan, 6- Sınvan, 7- Kulungi, 8- Ağır, 9- Berit e. 1-İKİ AYAK :  Davul-Zurna eşliğinde,eller serçe parmakları ile tutulur.Önce sağ ayak öne vurulup,yana atılır,sol ayak yanında devam eder ve tekrar sağ atılır,sol ayak sağ ayağın yanına gelip birleşir.Sonra sol ayak bir geriye atılıp sağ yapıştırılır. 2-ÜÇAYAK:  Eller serçe parmakları ile tutulur.Oyuna sağ ayakla başlanır ve sağ ayak yere vurulur.Üç adım,sağ,sol,sağ,sol,sağ adımlar atılır ve sol ayak sağın yanına getirilip yanaştırılır.Sol ayak geriye atılırken.sağ ayak yanına getirilir. 3-YERİNDE :   Hareketli bir oyun olup,büyük adımlar atılmadan oynanır.Kollar birbirine geçirilipel parmakları ile arkadan tutulur.Eller ...

ŞIRNAK KÜLTÜRÜ

KÜLTÜRÜMÜZ 1- KİLİM Asırlar boyu köylerde ve göçebe çadırlarında, klasik kilim tezgâhlarında elle dokuma sonucu üretilen Şırnak (Jirki) ile (Guyan) kilimleri, Valiliğimiz tarafından hazırlanan proje çerçevesinde “Teknik ve Bilimsel” metotlarla ve usta öğreticiler gözetiminde, ”Gerdirmeli Tip” tezgâhlarda dokunmaya başlanmıştır. İlimiz genelinde yaygınlaştırılan Şırnak kilim dokumacılığı, büyük bir gelişme göstermiştir. Kilimlerimize olan talepler günden güne artmaktadır. Ünü ülkemizi aşmış olup, dış ülkelere ulaşmıştır. Motif ve desen zenginliğinin sıra, sıra dokunduğu “Şırnak Kilimleri” hakiki yün iplik ve kök boya uygulamasıyla, el emeği göz nurunun sergilenmesidir. Şırnak kilimlerinde kullanılan tüm desenler yöreye hastır. Şekillerini, bölge insanının yaşantısından, doğanın şekil ve özelliklerinden esinlenerek yaratmıştır. Şırnak kilimciliğinde kullanılan desen ve motifler takriben elliye yakındır. Bazılarını sıralarsak: BEKİK, CANBEZAR, ÇILGUL, GULA GUHARUK, GULSARİYE...